Pizza z borowikami i suszonymi pomidorami

Przygotowanie:

Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę na sos pomidorowy. Obierz i posiekaj czosnek. W małym rondlu wsypujemy cebulę i czosnek w łyżeczkę oliwy z oliwek aż do uzyskania szklistości. Dodaj pomidory z puszki razem z sokiem, dodaj liść laurowy i gotuj sos przez 15 do 20 minut. Doprawiamy sos pomidorowy oregano, solą i pieprzem cayenne.

Aby ciasto do pizzy rozpuścić drożdże w 1/8 l letniej wody, zagnieść z mąką, solą i oliwą z oliwek do gładkiego ciasta. Przykryj ciasto w misce folią spożywczą i pozwól mu rosnąć przez 30 minut w ciepłym miejscu. Rozgrzej piekarnik do 250 ° C.
Na koniec oczyść borowiki, osusz je i pokrój. Przeczytaj rakietę, umyj i wstrząśnij, usuń twarde łodygi. Smarować głęboką blaszkę do pieczenia lub 2 małe foremki do pizzy z oliwą.

Rozwałkować ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej na płytę i rozłożyć foremki na blachy lub pizzę. Rozłóż na nim sos pomidorowy. Pokrój mozzarellę, pokrój ją i posyp nad sosem pomidorowym. Rozłóż salami na pizzy. Piec pizzę w rozgrzanym piekarniku na dolnej szynie przez 15 do 20 minut, aż ciasto będzie rumiane. Smażyć borowiki na patelni z oliwą z oliwek i masłem, doprawić solą i pieprzem.

Składniki: 

Do sosu pomidorowego:
½ cebuli
1 ząbek czosnku
1 EL OIivenöl
300 g obranych pomidorów (w puszkach)
1 liść laurowy
suszone oregano
sól
papryka ostra

Do ciasta na pizze:
10 g drożdży (1/4 kostki)
250 g mąki
1 bar soli TL
2 EL OIivenöl

Aby zakończyć:

  • 150 g mniejszych, solidnych borowików
  • 1 pęczek rakiety
  • 2 EL OIivenöl
  • Mąka do rozrzucenia
  • 375 g mozzarelli

120 g pikantnego salami (w cienkich plasterkach)
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
sól
Pieprz z młyna
trochę liści bazylii
15 suszonych pomidorów

Komentarze

  1. Anonimowy07:11

    Świetny przepis na pizze, szybki pomysł na wykorzystanie borowików.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz