Dzięki kilku próbom z różnymi składnikami i ilościami, jest to idiotoodporny i przyjemny przepis na bezglutenowe ciasto do pizzy.
SKŁADNIKI
- 400 g mąki pszennej bezglutenowej
- 1 paczka suchych drożdży
- 300 ml letniej wody
- 1 łyżka
odtłuszczonego mleka w proszku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Umieść mąkę, sól, odtłuszczone mleko w proszku i oliwę z oliwek w misce. Wymieszaj drożdże z letnią wodą i cukrem i dodaj do mąki. Za pomocą haka do ciasta lub rąk zagnieść wszystkie składniki do gładkiego ciasta. Przykryj ciasto ręcznikiem lub pokrywką i zostaw je w ciepłym miejscu (np. Pod osłonami latem lub na zimowym grzejniku) przez co najmniej godzinę.
Gdy ciasto podwoi się, ciasto można rozwałkować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zrobić kilka otworów w cieście widelcem i piec przez 15 minut w temperaturze 200 ° C w piekarniku. Dopiero wtedy podajemy
sos pomidorowy, ser i wszystkie inne składniki do pizzy i pieczę ponownie przy 175 ° przez około 15-20 minut.
Wole tradycyjny przepis na ciasto.
OdpowiedzUsuń