Pizza z salami i pomidorami

SKŁADNIKI:


  • 400 g mąka
  • 1 paczka suchych drożdży
  • Sól i pieprz
  • 8 łyżek olej
  • 1 Cebula 
  • 500 g Pomidory
  • 1 łyżeczka bazyli
  • 200 g salami
  • 200 g Ser, tarty

Przygotowanie

Wymieszaj mąkę z drożdżami, stopniowo mieszaj w 300 ml letniej wody, 1 łyżeczce soli i 6 łyżkach oleju. Zagnieść ciasto, aż przestanie się przylepiać. Powinien być miękki, ale plastyczny. Pył mąką, przykryj i pozostaw na 30 minut. 

Drobno posiekaj cebulę, podsmaż w 2 łyżkach oleju, dodaj pomidory, gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut. Wymieszaj bazylię i dopraw solą i pieprzem sos pomidorowy. Potnij 200 g salami na cienkie paski. 

Olej 3 okrągłe talerze do pizzy (średnica 30 cm). Pokrój ciasto na trzecie miejsce, rozwałkuj je w rozmiarze talerzy i umieść na wierzchu pizzy. Rozłóż na nim sos pomidorowy. Połóż paski salami na wierzchu i posyp serem. Puszczaj ponownie.

Piec pizzę w gorącym piekarniku w temperaturze 225 stopni na środkowej szynie. Zamiast 3 arkuszy można również wziąć duży arkusz do pieczenia.

Komentarze

  1. Pizza z salami nigdy mi się nie znudzi, numer jeden od wielu lat.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz