
SKŁADNIKI:
- 400 g mąka
- 1 paczka suchych drożdży
- Sól i pieprz
- 8 łyżek olej
- 1 Cebula
- 500 g Pomidory
- 1 łyżeczka bazyli
- 200 g salami
- 200 g Ser, tarty
Przygotowanie
Wymieszaj mąkę z drożdżami, stopniowo mieszaj w 300 ml letniej wody, 1 łyżeczce soli i 6 łyżkach oleju. Zagnieść ciasto, aż przestanie się przylepiać. Powinien być miękki, ale plastyczny. Pył mąką, przykryj i pozostaw na 30 minut.
Drobno posiekaj cebulę, podsmaż w 2 łyżkach oleju, dodaj pomidory, gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut. Wymieszaj bazylię i dopraw solą i pieprzem sos pomidorowy. Potnij 200 g salami na cienkie paski.
Olej 3 okrągłe talerze do pizzy (średnica 30 cm). Pokrój ciasto na trzecie miejsce, rozwałkuj je w rozmiarze talerzy i umieść na wierzchu pizzy. Rozłóż na nim sos pomidorowy. Połóż paski salami na wierzchu i posyp serem. Puszczaj ponownie.
Piec pizzę w gorącym piekarniku w temperaturze 225 stopni na środkowej szynie. Zamiast 3 arkuszy można również wziąć duży arkusz do pieczenia.
Pizza z salami nigdy mi się nie znudzi, numer jeden od wielu lat.
OdpowiedzUsuń