Zapiekanka ziemniaczana z kurczaka

SKŁADNIKI


  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 500 ml Pomidory , stało
  • 200 ml Pesto, zielony
  • 1 szklanka Creme fraiche
  • 1 m. -duży cukinia
  • 400 g Mięso drobiowe lub inne mięso drobiowe
  • 100 g Ser, tarty, (Emmentaler)
  • n. B. Rosół, natychmiast

  Sól i pieprz

Przygotowanie


Czas pracy: ok. 25 minut / Czas pieczenia / pieczenia: ok. 45 min Czas spoczynku: ok. 10 min / Poziom trudności: normalny / kalorie str. P .: nie określono

Pokrój ziemniaki, ułóż je w dużym naczyniu do pieczenia i dopraw do bulionu. Pokroić cebulkę na małe kawałki i rozłożyć na ziemniakach. Wymieszaj podane pomidory z pesto i creme fraiche na patelni i ogniu. Następnie rozprowadź sos na ziemniakach i cebuli. Następnie pokroić cukinię na kawałki wielkości kęsa i rozłożyć na sosie. Następnie pokroić kurczaka na cienkie paski, doprawić i ułożyć na kawałkach cukinii.

Teraz wstaw półmiski do zapiekanek do nagrzanego piekarnika na pół godziny i gotuj w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż kurczak będzie ładnie brązowy. Następnie na krótko wyjmij zapiekankę z piekarnika i posyp serem. Wstaw do piekarnika na kwadrans, aż ser będzie również brązowawy.

Wskazówka:
taka zapiekanka jest bardzo gorąca, więc należy pozwolić jej trochę się ochłodzić, aby nie palić języka.

Komentarze

Prześlij komentarz