Wiele osób twierdzi, że prawdziwa, włoska pizza to pizza z wytrawnego ciasta makaronowego (mąka, woda, sól) nie jest to do końca prawdą. Rzeczywiście, najpierw do wyrobu pizzy używano takiego ciasta, jednak z czasem zaczęto spulchniać ciasto drożdżami. W ten sposób w kuchni włoskiej wykształciła się nawet osobna potrawa – focaccia – czyli pieczywo będące podstawą pizzy, w zależności od regionu doprawiane rozmaitymi przyprawami.
Pizza napoletana składa się z typowo włoskich składników tj.: pomidorów, bazylii oraz mozzarelli.
Pizza napoletana składa się z typowo włoskich składników tj.: pomidorów, bazylii oraz mozzarelli.
Porcji: 4Przygotowanie: 20 min.Pieczenie: 10 min.
Składniki na ciasto
- 500g. mąki pszennej
- 200ml. mleka
- 200ml. wody
- 50ml. oliwy z oliwek
- 20g. drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- Zimne mleko mieszamy z wodą i dodajemy drożdże, cukier oraz sól.
- Dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto.
- Jeżeli ciasto jest zbyt miękkie, podsypujemy mąki, aż ciasto przestanie kleić się do rąk.
- Odkładamy ciasto na ok 20 min. do lodówki
Składniki na sos pomidorowy
- 200g. przecieru pomidorowego
- 1 pęczek bazylli
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyzki wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- Siekamy bazylię.
- Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Dodatki
- Mozarella
- Listki bazylii
- Tarty ser Gouda lub Ementaler
- Ciasto wykładamy na okrągłą blachę do pieczenia ( średnica 30 cm.) – ciasto należy rozprowadzić na blaszce rękoma, rozciągając je- wałkowanie nie jest wskazane.
- Na cieście rozprowadzamy sos pomidorowy – jedną, dużą łyżkę.
- Następnie wykładamy ser i pozostałe dodatki.
- Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 250 stopni z włączonym termoobiegiem.
Z ilości składników w przepisie można zrobić cztery pizze o średnicy 30 cm. (250g. ciasta na jedną). Ciasto jest oczywiście uniwersalne – mój przepis to przepis na klasyczną pizzę napolitana ale dodatki możesz wybrać jakie tylko chcesz np. boczek, pieczarki, cebula itp.
Napolitana ma bardzo specyficzny smak we Włoszech.
OdpowiedzUsuń