Pizza alla napoletana

Wiele osób twierdzi, że prawdziwa, włoska pizza to pizza z wytrawnego ciasta makaronowego (mąka, woda, sól) nie jest to do końca prawdą. Rzeczywiście, najpierw do wyrobu pizzy używano takiego ciasta, jednak z czasem zaczęto spulchniać ciasto drożdżami. W ten sposób w kuchni włoskiej wykształciła się nawet osobna potrawa – focaccia – czyli pieczywo będące podstawą pizzy, w zależności od regionu doprawiane rozmaitymi przyprawami.
Pizza napoletana składa się z typowo włoskich składników tj.: pomidorów, bazylii oraz mozzarelli.

Porcji: 4Przygotowanie: 20 min.Pieczenie: 10 min.

Składniki na ciasto

  • 500g. ‏mąki pszennej
  • 200ml. ‏mleka
  • 200ml. ‏wody
  • 50ml. ‏oliwy z oliwek
  • 20g. ‏drożdży
  • 1 łyżka ‏cukru
  • 1 łyżka ‏soli

  1. Zimne mleko mieszamy z wodą i dodajemy drożdże, cukier oraz sól.
  2. Dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto.
  3. Jeżeli ciasto jest zbyt miękkie, podsypujemy mąki, aż ciasto przestanie kleić się do rąk.
  4. Odkładamy ciasto na ok 20 min. do lodówki

Składniki na sos pomidorowy

  • 200g. ‏przecieru pomidorowego
  • 1 ‏pęczek bazylli
  • 5 łyżek ‏oliwy z oliwek
  • 2 łyzki ‏wody
  • 1 płaska łyżeczka ‏soli

  1. Siekamy bazylię.
  2. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

Dodatki

  • ‏Mozarella
  • ‏Listki bazylii
  • ‏Tarty ser Gouda lub Ementaler

  1. Ciasto wykładamy na okrągłą blachę do pieczenia ( średnica 30 cm.) – ciasto należy rozprowadzić na blaszce rękoma, rozciągając je- wałkowanie nie jest wskazane.
  2. Na cieście rozprowadzamy sos pomidorowy – jedną, dużą łyżkę.
  3. Następnie wykładamy ser i pozostałe dodatki.
  4. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 250 stopni z włączonym termoobiegiem.
Z ilości składników w przepisie można zrobić cztery pizze o średnicy 30 cm. (250g. ciasta na jedną). Ciasto jest oczywiście uniwersalne – mój przepis to przepis na klasyczną pizzę napolitana ale dodatki możesz wybrać jakie tylko chcesz np. boczek, pieczarki, cebula itp.

Komentarze

Prześlij komentarz