Zapiekanka z ryżem, szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami
Jeśli nie jesteśmy kulinarnymi majstersztykami a chcemy zaskoczyć najbliższych ciekawym, smacznym obiadem to zapraszam do zapoznania się z poniższym przepisem. Jest to danie łatwe, szybkie i smaczne, a wymaga ono minimalnych umiejętności kulinarnych.
Składniki:
Wykonanie:
Ryż gotujemy do miękkości.
Na patelni dusimy szpinak. Dodajemy do niego pokrojoną w kosteczkę cukinię, pokrojone na małe kawałki suszone pomidory, przeciśnięty czosnek i wszystkie przyprawy.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wykładamy na dno ryż. Następnie nakładamy przygotowany szpinak z dodatkami, na to kukurydzę i na sam wierzch pokrojoną mozarrellę.
Zapiekamy pół godziny w 180 stopniach w piekarniku.
Jeśli nie jesteśmy kulinarnymi majstersztykami a chcemy zaskoczyć najbliższych ciekawym, smacznym obiadem to zapraszam do zapoznania się z poniższym przepisem. Jest to danie łatwe, szybkie i smaczne, a wymaga ono minimalnych umiejętności kulinarnych.
Składniki:
- 2 torebki ryżu
- opakowanie szpinaku mrożonego
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 kulki mozzarelli
- 1 cukinia
- 5 suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: papryka, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, sól, pieprz czarny
Wykonanie:
Ryż gotujemy do miękkości.
Na patelni dusimy szpinak. Dodajemy do niego pokrojoną w kosteczkę cukinię, pokrojone na małe kawałki suszone pomidory, przeciśnięty czosnek i wszystkie przyprawy.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wykładamy na dno ryż. Następnie nakładamy przygotowany szpinak z dodatkami, na to kukurydzę i na sam wierzch pokrojoną mozarrellę.
Zapiekamy pół godziny w 180 stopniach w piekarniku.
Każdy pomysł na przemycenie szpinaku dzieciom jest super :)
OdpowiedzUsuń