Przepis na enchiladę z kurczaka


Enczilada z kurczaka na obiad jest ulubionym w naszym domu. Gdybym musiał jeść tylko jedną potrawę przez resztę życia, Enchiladas! Teraz, kiedy już wiesz, że moja miłość jest głęboka, wiesz, że bardzo poważnie podchodzę do mojego przepisu na kurczaka Enchilada! Udoskonaliłem go przez lata i znalazłem czerwony sos, który stoję w 100%.

Moje domowe enchilady z kurczaka są pełne delikatnego kurczaka, czosnku, czerwonej cebuli, kolendry i sera. Na zewnątrz jest ciepły i aromatyczny z dużą ilością czerwonego sosu enchilada, lepkiego sera i świeżej zielonej cebuli.

Składniki 

  • 2 piersi z kurczaka, ugotowane i rozdrobnione lub drobno posiekane
  • 1 łyżka oleju 
  • 1/2 szklanki czerwonej cebuli, pokrojonej w małe kostki 
  • 3 ząbki czosnku, posiekane 
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry 
  • 2 puszki czerwonego łagodnego sosu enchilada, 
  • 10-12 tortilli - mąka lub kukurydziana 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku 
  • 1/2 łyżeczki proszku cebulowego 
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  •  1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki świeżo posiekanego sera cheddar, 
  • podzielone 6 zielonych cebuli, tylko posiekane białe i jasnozielone części 
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 350.
Na dużej patelni nieprzywierającej podsmażyć cebulę i czosnek w oleju na średnim ogniu. Około 5 minut, aż cebula będzie lekko półprzezroczysta. Dodaj gotowanego kurczaka, kminek, czosnek w proszku, cebulę w proszku, chili w proszku, sól, płatki czerwonej papryki, kolendrę i 1/3 szklanki sosu enchilada.
Mieszaj, aby posmarować kurczaka wszystkimi przyprawami i sosem. Przygotuj szklane naczynie do pieczenia 9x13, wlewając pozostałe 2/3 otwartej puszki sosu enchilada na dno patelni.
Teraz skonfiguruj linię montażową dla swoich enchilad. Tortille, nadzienie z kurczaka, 1 szklanka rozdrobnionego sera i przygotowana patelnia. Połóż kilka łyżek kurczaka na środku jednej tortilli i posyp kilkoma szczyptami sera. Rzuć tortillę na nadzienie i połóż szew stroną do dołu na przygotowanej patelni. Kontynuuj ten proces, aż zostaną użyte wszystkie tortille i nadzienie. Będziesz miał 10-12 enchilad. Ułóż zwinięte enchilady pozostałą puszką sosu, pozostałą filiżanką sera i wszystkimi zielonymi cebulami.
 Przykryj patelnię folią i włóż do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Usuń folię i piecz przez dodatkowe 10 minut, aż ser się roztopi i sos zacznie bulgotać. Niech kurczak Enchiladas ostygnie przez około 5 minut przed podaniem.

Komentarze

Prześlij komentarz