Składniki
Oliwa z oliwek
1 łyżeczka
Udo z kurczaka bez skóry
450 g , (Kup 500g), okrojone na tłuszcz, grubo pokrojone
Por
1 cały, cienko pokrojona
Boczek bez skróty
125 g , cienko pokrojone
czosnek
2 ząbki , rozgniecione
Mąka kukurydziana
1 łyżka stołowa
Musztarda w proszku
2 łyżeczki
Kostka rosołowa z kurczaka
1 szt. , do 3 kubków (750 ml)
Marchew
3 średnie , grubo pokrojone
Ziemniaki
500 g , pokrój na 2 cm kawałki
Świeży estragon
1 łyżka , drobno posiekana
Lekko zagęszczony krem
2 łyżki
Szpinak angielski
2 szklanki, drobno posiekane (70 g), posiekane
Instrukcja
Rozgrzej olej w dużym rondlu z ciężkim dnem na średnim ogniu. Gotuj kurczaka partiami, obracając, przez 5 minut lub do zrumienienia. Przełóż na talerz.
Dodaj por i boczek na patelnię i gotuj mieszając przez 5 minut lub do zmiękczenia porów. Dodaj czosnek i gotuj, mieszając, przez 1 minutę lub do momentu, aż zacznie pachnieć.
Połącz mąkę kukurydzianą i musztardę w dużym dzbanku. Stopniowo ubijaj bulion, aż będzie gładki. Umieść kurczaka na patelni z mieszanką marchewki, ziemniaków, estragonu i bulionu i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez 45-50 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie, a kurczak się ugotuje. Dodaj śmietanę i szpinak i gotuj, mieszając, przez 2 minuty lub do momentu, aż szpinak zwiędnie.
Smacznego
czas gotowania: 2 godz.
Porcje: 4
Świetny przepis, udoskonalona wersja mojego starego.
OdpowiedzUsuń