Składniki
Instrukcja
Rozgrzej piekarnik do 180 ° C.
Wołowinę pokroić w 5 cm kostkę. Dopraw solą i pieprzem, dodaj około 2 łyżki oleju i dobrze wymieszaj. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Podsmaż wołowinę partiami, a następnie włóż do naczynia żaroodpornego.
Zmniejsz ogień na patelni i podsmaż cebulę i marchewkę na oleju. Gotuj 1-2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Posyp mąką i mieszaj, aż warzywa się pokryją.
Stopniowo wlewaj bulion, dobrze mieszając. Dodaj pozostałe składniki i zagotuj. Wlej do naczynia żaroodpornego, przykryj, włóż do piekarnika i gotuj, aż wołowina będzie miękka. Mieszaj mniej więcej co 40 minut, w razie potrzeby dodając wodę, aby składniki były tylko zakryte.
Podawać z ziemniakami lub ryżem.
Wskazówka: tę zapiekankę można gotować na kuchence lub wolnej kuchence.
Metoda pieca górnego: Umieść zasmażaną wołowinę i inne składniki w garnku z ciężkim dnem. Częściowo przykryj, utrzymuj niskie ciepło. Dusić, aż mięso będzie bardzo miękkie. Mieszaj od czasu do czasu, dodając wodę w razie potrzeby, aby składniki były tylko zakryte.
Konkretna zapiekanka, na pewno bardzo syta.
OdpowiedzUsuń