Zapiekanka z wołowiny



Składniki

600g karkówki lub mięsa wołowego
1 cebula, przekrojona na pół i pokrojona w plasterki
2 średnie marchewki, grubo pokrojone
2 łyżki mąki
3 szklanki bulionu wołowego
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka świeżego tymianku
2 liście laurowe

Instrukcja

Rozgrzej piekarnik do 180 ° C.

Wołowinę pokroić w 5 cm kostkę. Dopraw solą i pieprzem, dodaj około 2 łyżki oleju i dobrze wymieszaj. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Podsmaż wołowinę partiami, a następnie włóż do naczynia żaroodpornego.

Zmniejsz ogień na patelni i podsmaż cebulę i marchewkę na oleju. Gotuj 1-2 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Posyp mąką i mieszaj, aż warzywa się pokryją.

Stopniowo wlewaj bulion, dobrze mieszając. Dodaj pozostałe składniki i zagotuj. Wlej do naczynia żaroodpornego, przykryj, włóż do piekarnika i gotuj, aż wołowina będzie miękka. Mieszaj mniej więcej co 40 minut, w razie potrzeby dodając wodę, aby składniki były tylko zakryte.

Podawać z ziemniakami lub ryżem.


Wskazówka: tę zapiekankę można gotować na kuchence lub wolnej kuchence.

Metoda pieca górnego: Umieść zasmażaną wołowinę i inne składniki w garnku z ciężkim dnem. Częściowo przykryj, utrzymuj niskie ciepło. Dusić, aż mięso będzie bardzo miękkie. Mieszaj od czasu do czasu, dodając wodę w razie potrzeby, aby składniki były tylko zakryte.



Komentarze

Prześlij komentarz