Przygotowanie:
Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę na sos pomidorowy. Obierz i posiekaj czosnek. W małym rondlu wsypujemy cebulę i czosnek w łyżeczkę oliwy z oliwek aż do uzyskania szklistości. Dodaj pomidory z puszki razem z sokiem, dodaj liść laurowy i gotuj sos przez 15 do 20 minut. Doprawiamy sos pomidorowy oregano, solą i pieprzem cayenne.
Aby ciasto do pizzy rozpuścić drożdże w 1/8 l letniej wody, zagnieść z mąką, solą i oliwą z oliwek do gładkiego ciasta. Przykryj ciasto w misce folią spożywczą i pozwól mu rosnąć przez 30 minut w ciepłym miejscu. Rozgrzej piekarnik do 250 ° C.
Na koniec oczyść borowiki, osusz je i pokrój. Przeczytaj rakietę, umyj i wstrząśnij, usuń twarde łodygi. Smarować głęboką blaszkę do pieczenia lub 2 małe foremki do pizzy z oliwą.
Rozwałkować ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej na płytę i rozłożyć foremki na blachy lub pizzę. Rozłóż na nim sos pomidorowy. Pokrój mozzarellę, pokrój ją i posyp nad sosem pomidorowym. Rozłóż salami na pizzy. Piec pizzę w rozgrzanym piekarniku na dolnej szynie przez 15 do 20 minut, aż ciasto będzie rumiane. Smażyć borowiki na patelni z oliwą z oliwek i masłem, doprawić solą i pieprzem.
Składniki:
Do sosu pomidorowego:½ cebuli
1 ząbek czosnku
1 EL OIivenöl
300 g obranych pomidorów (w puszkach)
1 liść laurowy
suszone oregano
sól
papryka ostra
Do ciasta na pizze:
10 g drożdży (1/4 kostki)
250 g mąki
1 bar soli TL
2 EL OIivenöl
Aby zakończyć:
- 150 g mniejszych, solidnych borowików
- 1 pęczek rakiety
- 2 EL OIivenöl
- Mąka do rozrzucenia
- 375 g mozzarelli
120 g pikantnego salami (w cienkich plasterkach)
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
sól
Pieprz z młyna
trochę liści bazylii
15 suszonych pomidorów
Świetny przepis na pizze, szybki pomysł na wykorzystanie borowików.
OdpowiedzUsuń